triggerpoint massage

oisterwijk_massage_triggerpoint_3
 

 

Triggerpoints zijn micro verkrampingen (knopen) in de spieren, waardoor de spier minder functioneert. Te voelen als pijn, stijfheid, tintelingen in armen of vingers, lage rugpijn, pijn in nek of schouders, verlies van kracht of coördinatie. Uit de wetenschappelijke studies van J. Travell en D. Simons, later gevolgd door C. Davis, blijkt dat heel veel klachten herleid kunnen worden naar triggerpoints: hoofdpijn, migraine, lage rugpijn, frozen shouder, tennis- of muisarm, carpaal tunnel syndroom en pijn in de gewrichten.

Triggerpoints ontstaan vooral door overbelasting. Dit kan een kortdurende en te zware belasting zijn, of een te langdurige lichte belasting. Bijvoorbeeld een ongeluk, valpartij, vertillen, sporten zonder warming-up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen, stress en ook een ongunstige (werk)houding. In deze behandeling wordt klachtgericht gewerkt. Dit betekent dat de massage plaatsvindt op bepaalde spieren van het lichaam.

Hoewel de resultaten van deze massage verbluffend kunnen zijn en wetenschappers al meer dan 50 jaar onderzoek doen op triggerpoints, is deze massage bij de eerste lijns medici in Europa nogal onbekend. Gelukkig verandert dit, weliswaar langzaam.

Het bijzondere van deze massage is dat zelfmassage mogelijk is.

Masseurs opgeleid door ‘Triggerpointcoach®’, waaronder ik, kunnen deze zelfmassage begeleiden en aanleren. Daardoor kunt u zelf de klacht behandelen en zal er sneller resultaat zijn. Het is daarvoor belangrijk dat u de behandeling op de aangegeven wijze en frequentie uitvoert.